Tisdag 5/2
10.00 Elduppgörning med stål och flinta. Jalle Henriksson lär ut tekniken
10.30 Smakföreställning – Smaka på Jokkmokks omgivningar, i Bagarstugan. Eva Gunnare. Entré 60 kr
11.00 Lappgetter. Leif Öhman
12.00 Björnjakt och andra berättelser. Evert Allan Pavval
12.30 Gudstjänst vid eldarna – en kort och historiskt färgad gudstjänst med glöd. Gotthard Nilsson
13.30 Härifrån till 1600-talet – ett flerkonstverk i rörelse. Jenny Abdelkader, Nina Nordvall Vahlberg, Zam Aurelius, Elizabeth Johansson, Leif Öhman och Linda Ellegaard Nordström
14.00 Den samiska sammansatta pilbågen. Johan Blind
14.30 Elduppgörning med stål och flinta. Jalle Henriksson lär ut tekniken
15.00 Birkan – handel, förtroende och ekonomiska turer. Bo Anders Arvidsson
19.00 Visstuga i logen. Lena Lindberg-Wikström, Eva Gunnare mfl
Under hela dagen:
Nuorssjo – samisk stockeld, knep och berättelser. Rune Stokke, Nils-Anders Stokke, John Stokke
Skidor som går baklänges – gammaldags skidor visas och skidåkning i taigan diskuteras
Spontanmusik – köp en sång eller en dikt direkt i mötet
Försäljare – marknadsförsäljning av de birkare / handlare som hittat hit
Smedjan – Svartsmeden smider smedjevis
Saggat och Skalka – getterna deltar i marknadsvimlet
Pälsparad – mitt bland alla aktiviteter händer det saker
Mat i Skuoldet, vårt kök i vänstra logen. Husmanskost och trivsel. Maten är komponerad för att spegla vad som åts på 1600-talet. Kom och ät! Bra priser, bra mat och en historisk upplevelse!
–:–
En fantastisk dag! Det roligaste var ett gäng småtjejer som kollat på hemsidan. De kom och satte sig i snökanten och sålde godis i strutar. Vi arrangörer fixade genast fram ett eget stånd åt dem. De kan numera kalla sig Äkta Birk-flickor! Respekt, sannerligen.
Medan Jalle Henriksson från Ájtte museum visade nyfikna om hur det går till att göra eld med järn, flinta och tjuka rasade snön från träden. Någon försäljare funderade över att ha plåttak på ståndet som står under en av kommunens största tallar.
Kyrkans man Gotthard Nilsson höll en värmande gudstjänst vid elden.
I Skuoldet var den genomgående kommentaren: Det här är riktig mat!
Lokalbefolkningen köpte fina varma saker av handlarna och skojade vi norssjon, hos Stokke-pojkarna.
Diskussionerna gick också höga inför nästa års Historiska marknad. Alla positiva tillrop och ryggdunkar tar vi arrangerare sannerligen fasta på och till oss. Tillsammans ska vi göra Historiska marknaden i Jokkmokk till en till att börja med ännu starkare regional attraktion. Intresset är påtagligt och med den nystart som nu inletts kan vi, återigen tillsammans, göra något fabulöst av Historiska marknaden 2014 och framöver!